Doodler du på mødet?

09 november 2022

Hører du efter på mødet, når du doodler?

Er du én af dem, der tegner og laver kruseduller, når du lytter til en præsentation eller et oplæg på mødet? Fortsæt du bare! Det betyder nemlig ikke, at du ikke hører efter. Tværtimod. Forskning viser, at du husker 29% flere informationer fra mødet end dine kolleger, der ikke aktiverer hænderne på papirblokken.

Af Maja Spangsberg Krogstrup

Hvorfor 29% bedre hukommelse? Dette blev påvist i et forskningsforsøg af Jackie Andrade* i 2009, hvor hun undersøger effekten af doodling på folks evne til at huske navne nævnt i en lang og monoton telefonbesked. Halvdelen af de 40 deltagere i forsøget doodler, mens de lytter, mens de andre 20 deltagere blot lytter. Ingen deltagere ved på forhånd, at forskningen omhandler deres hukommelsesevne.

De, der blot lyttede, huskede i gennemsnit 5,8 navne – mens krusedulletegnerne fik fat i gennemsnit 7,5 navne. Deraf 1,7 navne mere – og 29% flere informationer.

Doodling holder din hjerne aktiv
Årsagen til, at kruseduller virker positivt på vores hukommelse, er, at vi holder os aktive og årvågne, når vi tegner, mens vi lytter. Aktiviteten forhindrer os i at dagdrømme og miste koncentrationen på det, der bliver talt om på mødet. Kogt helt ind til benet, fungerer doodling godt, fordi vi aktiverer en anden del af hjernen, når vi bruger vores hænder – og når det er relativt monotont ’arbejde’, så forstyrrer det ikke vores evne til at lytte og modtage informationer. Det holder vores hjerne i gang.

Papirblokken klar til mødet
På det vigtige møde, såvel som på studiet, kan vi have en tendens til at åbne computeren for at tage de vigtige noter. Men vi husker simpelthen bedre, hvis vi tegner eller skriver noter på en god gammeldags notesblok. Hjernen husker bedre håndens arbejde. Håndskrevne noter er typisk også langsommere at skrive. Det bevirker, at vi allerede er i gang med at omformulere, forkorte og processe informationerne, vi modtager, med vores egne ord og fremhævelser på papiret.

Når du deltager på møder og konferencer på Comwell Hotels, vil du se, at vi altid har note- og doodle-blokken klar til dig. Vi vil nemlig gerne sikre, at du får det allerbedste udbytte af dit møde hos os. 

Og nu er det videnskabeligt bevist, at du rent faktisk husker mere fra mødet, hvis du giver dig i kast med et par kruseduller i blokken. Så det er bare om at komme i gang. 

Du kan se meget mere om, hvordan vi skaber gode oplevelser og møder du husker med vores prisvindende MeetingDesign koncept.

* "What Does Doodling Do?", Applied Cognitive Psychology, Jackie Andrade, 2010, først publiceret 27. februar 2009.