Nyd lækkerheden på hotel med god samvittighed

01 marts 2023

Comwell arbejder aktivt med at reducere hotellernes klimaaftryk. Og målbarhed er en af nøglerne. Derfor arbejder Comwell tæt sammen med virksomheden Klimascore, der netop har gjort detaljeret måling af hotellernes klimaaftryk til en af sine største forcer. Klimascore er nemlig sat i verden for at hjælpe hotelbranchen med at agere mere klimavenligt. Og det viser sig, at lækkerhed og lavt klimaaftryk ikke nødvendigvis er to modsatte størrelser, når bare man ved hvordan.

Det er ikke alt, der kan måles og vejes. Men klimaaftrykket kan. Og det gør Comwell.

Klimascore måler på alt fra mængderne og typen af madaffald til indkøb, energiforbrug, gæsternes transport til og fra hotellet og på flere andre områder. Resultaterne er slående. At dreje på de rigtige håndtag kan nemlig have en stor betydning.

Comwells kokke eksperimenterer fx med at kreere de lækrest tænkelige vegetarretter – det kan du læse mere om i denne artikel. Samtidig indkøbes der lokalt, sådan at råvarerne er både friskere og skal transporteres kortere. Krydderier og urter klippes ligeledes friske og direkte fra hotellets eget urtebed. Madspildet er under daglig observation, og netop madspild er noget, der virkelig gør udslag på klimaaftrykket. På mange områder agerer størstedelen af Comwell hotellerne mere klimavenlige end husholdningerne derhjemme. Og det på trods af lækre retter, varme brusebade, knitrende rent sengetøj og businessmøder med mange serveringer i løbet af en dag.

Alt er baseret på data

”Comwell kan nærmest betragtes som et klimalaboratorium, hvor al data indsamles og bearbejdes,” siger CEO hos Klimascore, René Channouf Jacobsen. ”Klimascores målinger viser vejen for, hvordan man kan arbejde og leve mere klimavenligt i sin hverdag – både derhjemme og på hotellet. På hotellerne sker det blandt andet ved at inspirere gæsterne til at træffe de bedste valg, som de forhåbentlig motiveres til at føre videre derhjemme. Det er en aktiv proces, hvor der hele tiden udvikles nye teknologier og løsninger,” lyder det fra René Channouf Jacobsen, som understreger, at forbedringerne effektueres så hastigt, at kravene til at opnå den højest mulige klimascore hele tiden vokser i takt med den positive udvikling.

Gæsten kan halvere sit klimaaftryk

Hvert år præmieres de bedste klimaforkæmpere i hotelbranchen med en ’Climate Award’.

Comwells hoteller figurerer i øjeblikket på over en tredjedel af listen med de 21 mest klimavenlige hoteller i Danmark. Øverst troner Comwell Aarhus med den højest mulige klimascore på 10. Det kan man godt fornøjes over. Både som hotel og som gæst på hotellet, der kan nyde, at der allerede er taget en masse gode valg på forhånd.

”En gæst kan i bedste fald halvere sit klimaaftryk ved at bo på et af de hoteller med høj score frem for på et hotel, som ikke har samme fokus. De gæster, jeg har mødt, er positivt overraskede, fordi de jo lever mere luksuriøst på hotellet, end de gør derhjemme. Hvordan er det muligt, spørger de nysgerrigt? Så kan vi blandt andet fortælle dem, at flere af de gourmetretter, de spiser, er lavet på klimavenlige ’fra jord til bord’-råvarer, og at der anvendes grønne energikilder, som gæsten måske hverken ser eller mærker. Men som kan måles.”

”Jeg vil mene, at Klimascore er katalysatorer for en ændring, som kommer alle til gode. Der er rigtig meget at hente med de mange overnatninger og events, hotellerne står for. Vi har en stor detaljegrad i vores databank. Ofte er vi ude at kigge på hotellerne for at give gode ideer og forslag videre. Det er jo en større bevægelse, vi er i færd med at sætte i værk. For os er det en stor glæde at vide, at vi med vores vidensdeling og innovation er med til at gøre en væsentlig forskel i det store klimabillede”

Det er ikke krævende

Ifølge René Channouf Jacobsen ligger den største udfordring for hotellerne i at komme i gang. ”Vi oplever en barriere, som typisk baserer sig på uvidenhed og måske manglende prioritering. For når først hotellerne er i gang, så ser de jo et meget bedre resultat, end de havde forventet. De overraskes og motiveres, når de oplever, hvor stor en forskel man kan gøre. Og at der endda gerne er forbedret økonomi i det.”

”Jeg tror bestemt ikke, vi kommer til et punkt, hvor ’nok er nok’. Klimahensyn er jo en lang og vigtig rejse, som vi alle foretager sammen. Den slutter aldrig. Det med, at nogen gør det nemt for gæsten at tage klimahensyn uden at gå på kompromis med kvaliteten, det tror jeg altid, man vil værdsætte som forbruger. Og mange inspireres til selv at gøre mere i deres egen hverdag.”

Klimascore har til dato opgjort cirka 200 hotellers klimaaftryk over hele Danmark. 

Comwell arbejder aktivt med at reducere hotellernes klimaaftryk