Den enes affald - den andens guld

Et stærkt partnerskab i smagens og bæredygtighedens tjeneste

I Comwell har vi hjulpet med at føre to mindre producenter sammen om at udvikle en ny, økologisk og dansk melblanding med både smag og samvittighed i fokus. En ny form for partnerskab, vi startede op i 2024, som vi fremover ønsker at dyrke i endnu højere grad. Sådan kan vi være med til at støtte lokale og mindre producenter, mens vi sammen kan udvikle og skabe produkter med prima smag og mere bæredygtighed i fokus.

Det handler om mere end gode råvarer

Rasmus Rasmussen er Head of Sustainable Gastronomy hos Comwell – en rolle, der i praksis betyder, at han er med til at sikre, at Comwells gastronomi både smager godt og lever op til kædens værdier, sætter ord på denne type af partnerskaber:

”I Comwells køkkener handler bæredygtighed ikke blot om råvarerne, men også om måden, de bruges på. Vi arbejder bl.a. med upcycling og portionsanretninger, som både reducerer madspild og tilfører spiseoplevelsen noget ekstra,” fortæller Rasmus, som også peger på gæsternes begejstring:

”Gæsterne siger faktisk, at det føles mere delikat, når vi serverer små portionsanretninger frem for f.eks. store fade med mad – og samtidig har vi reduceret vores madspild betydeligt. Det er jo win-win.”

Udover, at vi i Comwell arbejder med sæsonbaserede råvarer og bæredygtighedsuddannelser, prioriterer vi også både små og store partnerskaber, der understøtter grøn omstilling og ansvarlighed.

Mel med mening

Et af vores nyeste projekter i rækken er en særlig melblanding – skabt i et samarbejde mellem to mindre producenter: Agrain, der upcycler et restprodukt fra ølbrygning, og Mejnerts Mølle, en familieejet virksomhed, der bl.a. maler sit eget økologiske mel på traditionel vis og arbejder ud fra et fra et fra muld til mund-koncept.

”I Comwell så vi et fantastisk match mellem Agrain og Mejnerts Mølle. Derfor tog vi initiativet til at føre de to virksomheder sammen – både værdier og ambitioner matchede hinanden,” lyder det fra Rasmus, som uddyber:

“Agrain upcykler mask fra ølbrygning og laver det til maskmel, der er fyldt med fibre og næringsstoffer. Og Mejnerts Mølle er et økologisk landbrug og mølle, der maler mel på gammeldags manér mellem to møllesten.”

Mask opfattes normalt som et restprodukt fra bryggeriindustrien, som almindeligvis ville blive kasseret eller brugt i dyrefoder: ”Den enes affald – den andens guld”, lyder det fra en smilende Rasmus.

Melblandingen kombinerer de to producenters styrker, og resultatet er både smagfuldt og næringsrigt:

”Brød bagt på denne type af mel har en meget karakteristisk smag af malt, ligesom når du får et maltbrød eller mørkbrød, der har flere aromastoffer i sig. Og stenkværnet mel giver bare en anden smag og tekstur. Så nu skal vi teste det og se, hvordan både vores køkkener og gæster tager imod det.”

For Comwell er det vigtigt ikke bare at købe sig til færdiglavede varer, men at skabe relationer. “På den her måde får vi jo et nært forhold til vores melproducent. Og det handler ikke kun om råvarer – men om fælles værdier,” siger Rasmus – og fortæller, hvordan Mejnerts Mølle bl.a. producerer deres egen strøm og genbruger varme fra forskellige steder i produktionen: ”Det er lige i Comwells ånd.”

Comwells største fødevareleverandør, Dagrofa Foodservice, er også en stor del af projektet og har desuden hjulpet med at facilitere store dele af samarbejdet, så distribution og logistik er på plads. Det gør det muligt at arbejde med mindre leverandører – uden at gå på kompromis med den daglige drift og produktion i større skala.

Smag på fremtiden

Hvis testen går som planlagt, skal melblandingen rulles ud til alle Comwells hoteller og venues i hele landet – og måske endda ende som en signaturvare, gæsterne kan købe med hjem. Og prioriteringen af denne nye type af partnerskaber stopper ikke her.

“Det her er et fantastisk collab mellem to mindre leverandører – noget, vi gerne vil satse meget mere på i 2025 og fremefter. Vi er bl.a. også i gang med at kigge på nogle, der laver en plantebaseret friskost på franske økologiske sojabønner, som er fermenteret med osteløbe,” siger Rasmus og tilføjer: “Det passer ind i Comwells DNA, at vi tager ansvar – både for os selv og for en række gode danske leverandører, som vi kan få lov at give en støttende hånd.”

“Men det bedste er næsten, at vi sammen laver noget mad, som smager fantastisk,” slutter Rasmus.

For yderligere information, kontakt:

Mette Christiansen Barnes
PR- & Kommunikationschef
Comwell Hotels
+45 31106080


Om Comwell Hotels

Comwell er en danskejet og landsdækkende hotelkæde med hoteller i hele Danmark samt ODEON i Odense og Comwell Centralværkstedet i Aarhus. I cirka 55 år har Comwell drevet møde- og konferencehoteller og har gennem årene høstet flere priser for deres møde-, service- og madkoncept.

Comwell var de første til at introducere danskerne for den moderne mødepakke tilbage i 1969. I dag er det stadig Comwells kerneforretning, og den professionelle rådgivning, indsigt, læringsværktøjer og sparring varetages af hotelkædens trænede MeetingDesignere. Comwell servicerer også uddannelses- og kursusforløb, workshops, jobsamtaler, bestyrelsesmøder, udstillinger og events og råder over cirka 2.500 værelser samt 320 møde- og konferencelokaler.

Billede fra Debat på Christiansborg med Rasmus Rasmussen som deltager

Comwell til debat på Christiansborg: Hvordan får vi mere bælg på tallerkenen?­

Comwell deltog i en livlig debat på Christiansborg om fremtidens bælgfrugter i danskernes kost. Vores Head of Sustainable Gastronomy, Rasmus Rasmussen, fremhævede vigtigheden af grønnere kokkeuddannelser og delte Comwells erfaringer.
Comwell-medarbejder hyldes af Sydbank Fonden

Comwell-medarbejder hyldes af Sydbank Fonden­

Vores dygtige kollegaer, Kasper Wedel, har modtaget et af Sydbank Fondens lærlingelegater på 15.000 kr. I alt uddeles 70 lærlingelegater i 2024, som skal være med til at fremme, at flere dygtige unge vælger en erhvervsuddannelse. Det ønske har vi også i Comwell og er superstolte over, at en af vores tidligere elever har modtaget et af legaterne.

Comwell Kellers Park har fået egen vinpark

Den danskejede hotelkæde Comwells spa- og konferencehotel, Comwell Kellers Park, som ligger smukt placeret nær Vejle Fjord, er blevet beriget med egen vinpark. Vinstokkene er sat i jorden, og nu skal de have lov at vokse og udvikle sig. Stokkenes rod er en amerikansk Bionova med en podning af Solaris, Regent, Souvignier Gris og Muscaris. Første høst af druer forventes næste år.