Præsentationsteknik

Præsentationsteknik for begyndere - her skal du starte!

Aarhus_Fotos2020

Kom godt i gang med din præsentationsteknik!­

At stå foran et publikum og præsentere kan være nervepirrende – især hvis det ikke er noget, du gør ofte. Heldigvis kan en god præsentationsteknik hjælpe dig med at føle dig mere sikker og levere dit budskab klart og effektivt. 

I denne artikel får du en introduktion til teknikker, der hjælper dig godt i gang, så du kan fange og fastholde dit publikums opmærksomhed fra start til slut.

Forberedelse er nøglen til succes­

Før du overhovedet træder op på scenen eller foran skærmen, starter den vigtigste del af din præsentation: forberedelsen. En god forberedelse sikrer, at du har styr på dit indhold, din struktur og din selvtillid - se hvordan her:

  • Research og kendskab til dit emne
    Først og fremmest skal du vide, hvad du taler om. Dyk ned i dit emne, og vær sikker på, at du kan svare på de mest oplagte spørgsmål. Jo bedre du forstår dit materiale, jo mere tryg vil du føle dig under præsentationen.

  • Kend dit publikum
    En god præsentation tilpasses publikum. Er dine tilhørere fagfolk, der allerede kender til emnet, eller er de nybegyndere? 

    Justér dit sprog, eksempler og præsentationsform, så det rammer publikum bedst muligt. inkluder også en kort introduktion af, hvad de kan forvente, da det skaber en rød tråd fra starten.

  • Skab en klar struktur
    En effektiv præsentation følger en simpel struktur: indledning, hoveddel og afslutning. 

    Start med at introducere dine hovedpointer kort, dyk derefter ned i det vigtigste, og slut af med en stærk konklusion, der opsummerer dine budskaber.

BTB_Fotos2020

Visualisering af din præsentation

Visuelle hjælpemidler som slides kan gøre din præsentation langt mere engagerende og nemmere at forstå for publikum. Men det er vigtigt at holde det simpelt – husk, at dine slides skal understøtte, ikke overtage, din præsentation.

Brug slides med omtanke
Undgå teksttunge slides. Brug nøgleord, billeder og grafikker, der understøtter dine hovedpointer. Et billede siger ofte mere end 1000 ord – og hjælper publikum med at huske dit budskab. Tænk på slides som visuelle cue cards, der også guider dig igennem din præsentation.

Gør komplekse emner simple
Har du svært teknisk indhold? Brug diagrammer eller illustrationer til at gøre det mere forståeligt. 

Husk, at visuals skal være lette at afkode – hellere en simpel grafik end en kompleks, som ingen forstår på få sekunder.

Ekstra tip: øv din præsentation mindst tre gange!
Selv de bedste slides kan ikke redde en præsentation, hvis du ikke har øvet dig! Som en artikel fra Harvard Business Review peger på, får du "muskelhukommelse," ved at gennemgå indholdet mindst tre gange, og på den måde lyder din præsentation mere naturlig og selvsikker!

Forbered dig på interaktion

En præsentation er ikke bare en envejskommunikation; det er en dialog med publikum. Selvom du holder dig til en klar struktur, er det vigtigt at skabe små interaktioner undervejs for at holde publikums opmærksomhed.

Spørgsmål og små afstemninger
Brug korte spørgsmål eller små afstemninger for at aktivere dit publikum. Det kan være en simpel håndsoprækning eller et spørgsmål, der får dem til at tænke. Disse små interaktioner kan også fungere som et pusterum for dig og give dig en føling med, hvordan dit budskab bliver modtaget.

Involvering gennem cases og eksempler
Brug konkrete eksempler og cases, der gør dit emne relaterbart. Historier og anekdoter kan være kraftfulde værktøjer, der forbinder dit emne med virkeligheden og skaber en stærkere relation til publikum.

Husk samtidig, at dit kropssprog spiller en stor rolle i interaktionen med publikum. Det er ikke kun dine ord der tæller, men også din udstråling, og derfor går kropssprog og præsentationsteknik hånd i hånd.

BTB_Shoot_2021

Afslutning og opfølgning

Når du når til slutningen, er det vigtigt at afslutte stærkt og tydeligt. Afslutningen er det sidste indtryk, du efterlader, så sørg for at opsummere dine vigtigste pointer og opfordre til handling.

Opsummer dine hovedpointer
Brug de sidste minutter på at gentage de mest essentielle pointer fra din præsentation. Det hjælper publikum med at huske det vigtigste og understreger dine budskaber.

Opfordre til spørgsmål og videre dialog
Invitér til spørgsmål efter præsentationen. Dette viser, at du er åben og engageret, og det giver dig en chance for at uddybe eller præcisere dit budskab.

Overvej også, om der er materiale eller ressourcer, du kan uddele efterfølgende, så publikum kan følge op på det, de har hørt. Ressourcer i form af slides, skabeloner eller andet kan være med til at skabe værdi for dit publikum og sikre, at dit budskab har en længerevarende effekt.

Ekstra tip: gør brug af teknikker!

Hvis du vil tage dine præsentationer til næste niveau, kan du med stor fordel gøre brug af en række præsentationsteknik øvelser, for som vi alle ved, gør øvelse mester!

Holte_Fotos2020

Hvorfor 'deep work' er vigtigere end nogensinde­

Vores hverdag er fyldt med afbrydelser – fra mails og sociale medier til spontane møder og notifikationer. Alligevel er det netop evnen til at arbejde i stilhed og med fokus, der kan skabe de mest meningsfulde og varige resultater. Denne artikel udforsker, hvorfor deep work er blevet en essentiel strategi i vores digitale tidsalder, og hvordan det kan implementeres i arbejdsdagen.
Hvide Hus Aalborg_Fotos2020

Konferenceafholdelse: Sådan vælger du den rette bordopstilling­

Har du tænkt over, hvor meget bordopstillingen betyder for din konference? Uanset om du overvejer biografopstilling til store præsentationer, hestesko til dialog eller cabaret til networking, guider vi dig til det rette valg. Skab de bedste rammer for engagement og samarbejde

Konferenceafholdelse: Sådan vælger du den bedste lokation­

Lokationen er nøglen til en vellykket konference! Få tips til at vælge den perfekte ramme, der kombinerer let tilgængelighed, moderne faciliteter og en inspirerende atmosfære. Læs vores guide og skab en oplevelse, dine deltagere vil huske.