Vaskeri, bageri, vandværk m.m.

Vaskeri, bageri og elværk – grundlaget for selvforsyning
Christian Keller ønskede, at institutionen skulle være selvforsynende, og derfor rejstes en række servicebygninger tidligt i anlæggets historie. I 1904 kom bageriet, hvor der blev bagt brød til alle beboere og ansatte. Fem år senere, i 1909, blev vaskeriet opført – sammen med boliger til 25 kvinder, der arbejdede i huset og stod for vasketøj og tøjpleje.
I 1912 fulgte elektricitetsværket, som forsynede hele institutionen med strøm. Med det kunne man slukke 650 petroleumslamper og skabe et oplyst og moderne miljø.
Disse tre bygninger – bageriet, vaskeriet og elværket – udgjorde en vigtig infrastruktur, som gjorde institutionen uafhængig og effektiv. Samtidig skabte de job og struktur for medarbejdere og beboere, så de kunne bidrage meningsfuldt til fællesskabet.
Arkitekturen passer til resten af anlægget: røde mursten, grønne tage og funktionelle indretninger. De fungerer som tidlige symboler på Kellers tro på, at arbejde og orden gav menneskelig udvikling og trivsel – også i en institutionel setting.
I dag er bygningernes oprindelige funktion ophørt. Men de står stadig – restaurerede, beboede eller bruge som kontorer eller opbevaring – og de vidner på afstand om en tid, hvor selvforsyning og beskæftigelse var fundamentet for Dannelse på toppen af Brejning.

