”Alderen er vores arbejdsstyrke”

senkarriere.png

”Alderen er vores arbejdsstyrke”

Når tiden nærmer sig pensionsalderen, melder spørgsmål om fremtid, muligheder og begrænsninger i arbejdslivet sig for mange. Hos Comwell er alderen dog ingen hindring for at have karrieredrømme sent i livet – eller at følge dem. Heller ikke hos de tre tjenere, 65-årige Jørgen, 60-årige elev Ole eller 58-årige Helge. 

I Danmark er 22,6 % af den danske arbejdsstyrke 55 år eller derover. Betyder det så, det er for sent at følge nye såvel som gamle karrieredrømme, selvom man nærmer sig pensionsalderen? Nej. I hvert fald ikke, hvis du spørger 60-årige tjenerelev Ole Roloff, 65-årige a la carte-tjener Jørgen Berg Nissen eller 58-årige tjener Helge Lorenzen. 

Alle tre har de stadig imponerende karrierer hos Comwell Kolding, hvor de dagligt trækker på deres mange års brancheerfaring: 

- Vores erfaringer skaber en tryghed hos os selv, men også hos de unge. De ved, at når vi siger, det nok skal gå, så går det også. Vi har set og oplevet det hele, og det udnytter vi nu i vores senkarriere, fortæller Helge, mens dét, stadig at have gang i karrieren sent i livet, også skaber positivitet i privaten hos Jørgen: 

- At tænke karriere ind sent i livet skaber fleksibilitet for en 65-årig som mig, der ikke vil arbejde 70 timer om ugen, men stadig vil bruge sine 47 års erfaring indenfor et fag, jeg brænder for. Vi har lagt en god plan for mine arbejdstimer, så der er rum for, at min kone og jeg kan besøge børn og børnebørn, og at jeg forhåbentlig kan fortsætte mange år endnu. 

Dynamikken styrkes i mødet mellem unge og ældre 

Når ”de gamle mennesker”, som de alle kalder sig selv, møder på arbejde, er der mere ro på. Den erfaring, de har opbygget igennem mange år på arbejdsmarkedet, giver dem alle et andet perspektiv på arbejdsopgaverne: 

- Vi ældre bidrager til at sænke usikkerheden omkring aftenens arrangement. Det er ikke fordi, vi er bedre end de unge tjenere, men vi tilføjer forhåbentlig dynamikken en følelse af, at der er styr på det. For det er der, og det smitter af, siger Jørgen, mens Helge slår fast: 

- Alderen bliver simpelthen vores arbejdsstyrke. 

Med forskellige aldre i tjenertruppen er der også forskellige faglige oplevelser med i bagagen. Dét er i Oles optik en stor fordel til at få ny indsigt. Unge som ældre: 

- Vi er enormt gode til at sparre med hinanden om gastronomi og vin: Hvor er den fra? Hvordan er duften? Kender du den? Vi snakker om mange faglige ting og bruger hinandens kendskab på tværs af aldre. Det er en stor styrke for os med flere år på bagen såvel som for de yngre, siger Ole. 

Vigtig balance i tjenertruppen 

Ifølge Danmarks Statistik forventes procentdelen af den danske arbejdsstyrke på 55 år eller derover at stige til 26 % i 2030. Men at kigge ind i en årrække med en større bemanding af +55-årige er ikke noget, der skræmmer Comwell Koldings restaurantchef, Camilla Beck. Tværtimod. 

- At have erfarne medarbejdere er noget, jeg værdsætter højt. Deres erfaring og sparring er vigtig for balancen i min tjenertrup, som oftest fyldes af unge arbejdsomme mennesker, der nyder godt af de erfarnes ro og overblik, siger Camilla Beck og refererer til netop Ole, Jørgen og Helge: 

- Jeg vil ikke være dem foruden og kan sagtens se dem alle bidrage til min afdeling i mange år endnu. 

Ligegyldigt, om de er 20 eller 60 

At stoppe senkarrieren er da heller ikke på tegnebrættet for nogen af de tre herrer. Det kan godt være, de ikke kigger 10 år frem i krystalkuglen mere, men i stedet tager et år eller to ad gangen. 

For selvom de bliver ældre, må de ”jo gøre det, de kan”, siger Ole og fortæller afsluttende, at det for ham er helt enestående at kunne gøre det, han kan, et sted, hvor medarbejderne og sammenholdet er kernen. Ligegyldigt, om de er 20 eller 60: 

- Jeg mærker, at vi har en ledelse, der vil medarbejderne. Det gør, at jeg føler mig set og respekteret som tjenerelev. Som menneske. I en alder af 60. De gode værdier er enormt vigtige for mig, og så er jeg så heldig, at mit arbejde ikke føles som et arbejde, fordi jeg elsker at møde mennesker og give dem gode oplevelser. Dét er min passion. Og så længe det er der, kan jeg ikke se, hvorfor jeg skulle være et andet sted. 

RS28367_Anna Reinert Kehlskov-fit.jpg

MeetingDesigner Anna Kehlskov: ”Jeg har fået mere mod”

24-årige Anna Kehlskov har altid haft et stærkt koordineringsgen, og hun elsker at få gæsternes visioner til at gå i opfyldelse. For nyligt blev hun udlært MeetingDesigner hos Comwell Copenhagen Portside, og uddannelsen, og ikke mindst hendes elevtid har givet hende større tro på sig selv og mere mod til at sige sin mening.
CKO_Anne-Beth Madsby2.jpg

Comwell Kolding modtager pris for sit sociale ansvar

I Comwell Hotels går medarbejdere på arbejde hver dag for at gøre en forskel – en forskel for gæsterne og for hinanden. Et af de vigtigste fokusområder for arbejdskulturen i hotelkæden er at skabe et miljø, hvor der er plads til alle uden diskrimination. Comwell Kolding har netop høstet anerkendelse for et nærværende og imødekommende arbejdsmiljø fra Kolding Kommune med tildeling af prisen SammenomJOB.
Portræt_Mikkel Espensen.jpg

Jeg laver ærlig mad til madelskere

Den nye køkkenchef for Comwell i Holte er i fuld gang med at sætte Comwell Holte på det gastronomiske landkort. Opskriften er sublimt smagende retter med fokus på det grønne.