”Alderen er vores arbejdsstyrke”

”Alderen er vores arbejdsstyrke”

Når tiden nærmer sig pensionsalderen, melder spørgsmål om fremtid, muligheder og begrænsninger i arbejdslivet sig for mange. Hos Comwell er alderen dog ingen hindring for at have karrieredrømme sent i livet – eller at følge dem. Heller ikke hos de tre tjenere, 65-årige Jørgen, 60-årige elev Ole eller 58-årige Helge. 

I Danmark er 22,6 % af den danske arbejdsstyrke 55 år eller derover. Betyder det så, det er for sent at følge nye såvel som gamle karrieredrømme, selvom man nærmer sig pensionsalderen? Nej. I hvert fald ikke, hvis du spørger 60-årige tjenerelev Ole Roloff, 65-årige a la carte-tjener Jørgen Berg Nissen eller 58-årige tjener Helge Lorenzen. 

Alle tre har de stadig imponerende karrierer hos Comwell Kolding, hvor de dagligt trækker på deres mange års brancheerfaring: 

- Vores erfaringer skaber en tryghed hos os selv, men også hos de unge. De ved, at når vi siger, det nok skal gå, så går det også. Vi har set og oplevet det hele, og det udnytter vi nu i vores senkarriere, fortæller Helge, mens dét, stadig at have gang i karrieren sent i livet, også skaber positivitet i privaten hos Jørgen: 

- At tænke karriere ind sent i livet skaber fleksibilitet for en 65-årig som mig, der ikke vil arbejde 70 timer om ugen, men stadig vil bruge sine 47 års erfaring indenfor et fag, jeg brænder for. Vi har lagt en god plan for mine arbejdstimer, så der er rum for, at min kone og jeg kan besøge børn og børnebørn, og at jeg forhåbentlig kan fortsætte mange år endnu. 

Dynamikken styrkes i mødet mellem unge og ældre 

Når ”de gamle mennesker”, som de alle kalder sig selv, møder på arbejde, er der mere ro på. Den erfaring, de har opbygget igennem mange år på arbejdsmarkedet, giver dem alle et andet perspektiv på arbejdsopgaverne: 

- Vi ældre bidrager til at sænke usikkerheden omkring aftenens arrangement. Det er ikke fordi, vi er bedre end de unge tjenere, men vi tilføjer forhåbentlig dynamikken en følelse af, at der er styr på det. For det er der, og det smitter af, siger Jørgen, mens Helge slår fast: 

- Alderen bliver simpelthen vores arbejdsstyrke. 

Med forskellige aldre i tjenertruppen er der også forskellige faglige oplevelser med i bagagen. Dét er i Oles optik en stor fordel til at få ny indsigt. Unge som ældre: 

- Vi er enormt gode til at sparre med hinanden om gastronomi og vin: Hvor er den fra? Hvordan er duften? Kender du den? Vi snakker om mange faglige ting og bruger hinandens kendskab på tværs af aldre. Det er en stor styrke for os med flere år på bagen såvel som for de yngre, siger Ole. 

Vigtig balance i tjenertruppen 

Ifølge Danmarks Statistik forventes procentdelen af den danske arbejdsstyrke på 55 år eller derover at stige til 26 % i 2030. Men at kigge ind i en årrække med en større bemanding af +55-årige er ikke noget, der skræmmer Comwell Koldings restaurantchef, Camilla Beck. Tværtimod. 

- At have erfarne medarbejdere er noget, jeg værdsætter højt. Deres erfaring og sparring er vigtig for balancen i min tjenertrup, som oftest fyldes af unge arbejdsomme mennesker, der nyder godt af de erfarnes ro og overblik, siger Camilla Beck og refererer til netop Ole, Jørgen og Helge: 

- Jeg vil ikke være dem foruden og kan sagtens se dem alle bidrage til min afdeling i mange år endnu. 

Ligegyldigt, om de er 20 eller 60 

At stoppe senkarrieren er da heller ikke på tegnebrættet for nogen af de tre herrer. Det kan godt være, de ikke kigger 10 år frem i krystalkuglen mere, men i stedet tager et år eller to ad gangen. 

For selvom de bliver ældre, må de ”jo gøre det, de kan”, siger Ole og fortæller afsluttende, at det for ham er helt enestående at kunne gøre det, han kan, et sted, hvor medarbejderne og sammenholdet er kernen. Ligegyldigt, om de er 20 eller 60: 

- Jeg mærker, at vi har en ledelse, der vil medarbejderne. Det gør, at jeg føler mig set og respekteret som tjenerelev. Som menneske. I en alder af 60. De gode værdier er enormt vigtige for mig, og så er jeg så heldig, at mit arbejde ikke føles som et arbejde, fordi jeg elsker at møde mennesker og give dem gode oplevelser. Dét er min passion. Og så længe det er der, kan jeg ikke se, hvorfor jeg skulle være et andet sted. 

”Så ved folk, at jeg måske har brug for lidt ekstra tid og hensyn”

I en svær periode i sit liv havde Flemming brug for ekstra støtte og særlige hensyn for at klare sig igennem dagen – og livet, faktisk. Rummeligheden og omsorgen fra de gode kolleger i Comwell hjalp ham igennem den svære tid, men også Solsikkesnoren var et vigtigt redskab til at vise, at han havde behov for at få taget lidt ekstra hensyn.
Christoffer Bredvig

Comwell sendte store dele af medarbejderne på uddannelse i årets første halvår

482 – så mange gange blev en uddannelse gennemført af Comwells medarbejdere i første halvår af 2024 via Comwell College. Det svarer til, at cirka halvdelen af hotelkædens fastansatte medarbejdere har gennemført en uddannelse. Herunder blandt andre elev-, ledelses- og ESG-relaterede uddannelser. Det store fokus på udvikling og uddannelse af medarbejdere er et led i Comwells bestræbelser på at skabe branchens mest attraktive arbejdsplads.
Christoffer Bredvig

Med i køkkenet på Comwell Copenhagen Portside: ”Mine råvarerester er mine kollegers guld – og vice versa”

Kreative tanker og en fælles forståelse for at alle må arbejde hen mod det samme mål, er nogle af de vigtigste ingredienser i Comwells kontinuerlige arbejde med at mindske madspild i køkkener-ne på Comwells hoteller og venues rundt omkring i landet. Og det er ingen undtagelse på kædens populære byhotel Comwell Copenhagen Portside. Her spiller de rette arbejdsgange og stærke samarbejdsevner en afgørende rolle i madspildskampen – også når der opstår udfordringer i for-bindelse med specifikke arbejdsgange, gæsters behov og lovgivninger.