Indblik

I Danmark bringer alle noget til bordet

Interview med Vasile Catana

Vasile Catana taler syv sprog og har rejst på alle klodens kontinenter. Men livet i en kuffert blev til sidst for trættende. De sidste fire år har han boet i Danmark og begrebet ”hygge”, har han på alle måder taget til sig.  

Du kan være lige så sikker som amen i kirken, at hvis Vasile Catana står i receptionen på Comwell Copenhagen Portside, så bliver du mødt af en vaskeægte Comwell-krammer og et stort smil.

For den 33-årige receptionist kommer hans mange rejseår ham til gode, når han i dag tager imod gæster på hotellet. Vasile Catana er født i Moldova, hvor han voksede op i lutter idyl på landet. Siden flyttede han til Portugal, hvor han boede i syv år og lærte sprog og kultur og tog en bachelor i logistik og distribution for efterfølgende at læse internationalt management.

- Jeg har altid haft stor rejselyst og tiltrækkes af at møde nye mennesker og andre kulturer. Så efter mine lærerige år i Portugal flyttede jeg til Tyskland. Derefter pakkede jeg kufferten og rejse rundt i verden til USA, Australien, New Zealand og en håndfuld europæiske lande. 

Men at leve i kuffert gennem en årrække slider. Så Vasile besluttede sig for at tage til København, hvor han har været bosat siden 2018.

- På grund af mine mange rejser var det let at komme ind i servicebranchen. Så jeg har både arbejdet som tjener, i housekeeping, som chauffør og nu receptionist. På en eller anden måde har jeg taget min rejselyst med mig på jobbet her på Comwell Copenhagen Portside. Jeg møder rigtig mange fantastiske mennesker hver dag, og hvis jeg vil lære dem bare en smule at kende, og være med til at give dem en god oplevelse, så skal jeg høre og se dem. Det skaber en fælles glæde, hvilket gælder i alle livets former. Det har mit møde med mennesker over hele verden lært mig. Så jeg har det rigtig sjovt på arbejde. 

Vasile er heller ikke et øjeblik i tvivl om, at et job som receptionist virkelig kan tænde gnisten i hans servicegen.

- Dagen byder altid på noget nyt. Gæster er jo forskellige og det samme gælder deres behov. Så hvis du kan lide at yde service, så kan du hele tiden udvikle dig. Arbejdet er meget mere end blot tjekke ind og tjekke ud.

At lytte er mit vigtigste værktøj
Men kan man overhovedet omsætte andre arbejdskulturer, væremåder, regler og baggrunde til danske normer i et serviceerhverv? 

- Ja, i høj grad. Det starter med sprog. Jeg taler syv forskellige sprog. Når man starter med at kunne sig ”hej” på gæstens sprog, er du allerede godt i gang. Gæsten føler sig speciel. Det får dem til at føle sig velkommen, hjemme og hørt. Religion er en anden ting. Fx når afslutningen på ramadanen fejres med eid, så husk at sige det til muslimske gæster. Det er måske det vigtigste værktøj, når du står i fronten. At lytte.

En ting har Vasile hurtigt lært og fået ind under huden af at arbejde i Danmark… nemlig hygge.

- Danskere har en helt særlig trang til at værne om at hygge. Både på og efter arbejde. Forholdet mellem ledelse og medarbejdere er meget kammeratlig her i Comwell. Alle bringer noget af dem selv med på arbejdet og tager deres historie og erfaringer til bordet. Så det bliver til mange kram og grin i løbet af en dag… det er ikke bare enestående dansk, det er også vigtigt. 

RS28367_Anna Reinert Kehlskov-fit.jpg

MeetingDesigner Anna Kehlskov: ”Jeg har fået mere mod”

24-årige Anna Kehlskov har altid haft et stærkt koordineringsgen, og hun elsker at få gæsternes visioner til at gå i opfyldelse. For nyligt blev hun udlært MeetingDesigner hos Comwell Copenhagen Portside, og uddannelsen, og ikke mindst hendes elevtid har givet hende større tro på sig selv og mere mod til at sige sin mening.
senkarriere.png

”Alderen er vores arbejdsstyrke”

Når tiden nærmer sig pensionsalderen, melder spørgsmål om fremtid, muligheder og begrænsninger i arbejdslivet sig for mange. Hos Comwell er alderen dog ingen hindring for at have karrieredrømme sent i livet – eller at følge dem. Heller ikke hos de tre tjenere, 65-årige Jørgen, 60-årige elev Ole eller 58-årige Helge.
CKO_Anne-Beth Madsby2.jpg

Comwell Kolding modtager pris for sit sociale ansvar

I Comwell Hotels går medarbejdere på arbejde hver dag for at gøre en forskel – en forskel for gæsterne og for hinanden. Et af de vigtigste fokusområder for arbejdskulturen i hotelkæden er at skabe et miljø, hvor der er plads til alle uden diskrimination. Comwell Kolding har netop høstet anerkendelse for et nærværende og imødekommende arbejdsmiljø fra Kolding Kommune med tildeling af prisen SammenomJOB.