Interview med Flemming Poulsen
Kan man netværke med 30 km i timen?
Det kan man i høj grad. Hoteldirektør på Comwell Aarhus, Flemming Poulsen er begejstret for netværket ’Veleta Business Club’ med 2-300 cykelpassionerede erhvervsledere i 7 jyske byer. ”Kombinationsnetværk giver meget stærkere relationer end de rene businessfællesskaber,” siger han.
Af Karin Feit Almberg
’Veleta Business Club’ er et erhvervs- og cykelnetværk i ét. Medlemmerne har det tilfælles, at de alle er virksomhedsledere, som interesserer sig for at cykle i deres fritid. ”Kombinationen af cykelsport og lederskab på højt niveau skaber et tillidsbaseret, åbent og aktivt sammenhold,” siger direktør i Comwell Aarhus, Dolce by Wyndham, Flemming Poulsen, som kan måle resultaterne af netværket direkte på bundlinjen og personligt gennem sin egen glæde ved cykelsporten. ”Det, at man deler hobby fra start, giver en helt særlig indgangsvinkel. Man har en isbryder fra dag ét. Vi nøjes ikke med at mødes om noget fagligt. Vi lærer hinanden at kende gennem fælles, fysiske udfordringer og smukke naturoplevelser. Det handler ikke om at komme på podiet, men om at skabe relationer og blive inspireret.”
Man vælger selv sin dagsform
”Vi cykler et par timer under kyndig vejledning af tidligere professionelle cyklister. Vi kæmper sammen, sveder sammen og kører sammen igennem alle de strabadser, som cykelløb kræver. Efter løbet har vi en times netværk, som typisk afholdes i Comwells VIP Lounge, som alle deltagerne på den måde kommer til at kende. Erhvervsdelen ligger på den måde lige i baghjul på fritidsinteressen,” siger Flemming Poulsen.
Veleta Business Club har fået sit navn fra det højeste bjerg i Europa, som man kan passere på cykel, fortæller hoteldirektøren. Kravet for at komme med i netværket er, at man kan cykle minimum 25 kilometer i timen som gennemsnit. Til sammenligning er gennemsnitshastigheden for rytterne i Tour de France 40 km i timen, når det ikke går opad. ”Men faktisk lader vi aldrig udfordringen være større, end at vi kan tale sammen undervejs,” siger Flemming Poulsen. Han indskyder, at holdet forud for hver tur opdeles i niveauer. Og at man ikke nødvendigvis er med i den hurtigste eller langsomste gruppe hver gang. Det afhænger lidt af dagsformen, hvad man vælger. Måske har man haft en hård dag på jobbet, og så er det rart at tage den lidt med ro. Eller omvendt trænger man måske netop den dag til at få brændt en masse adrenalin af.
Du skal have sved på panden
”Fordelen ved at kombinere sport med business er, at man i højere grad blotter sig, når man er under pres. Hvis du bare mødes under lette former, så har ingen blottet sig for meget. Men når man dyrker sport, har man både sejre og nederlag. Det er umuligt at have facaden med ud på cyklen. Alle kommer ud af komfortzonen, og man er hele følelsesregisteret igennem. Jeg kan møde en kollega – for eksempel en kvinde, der har et andet lederjob her i byen. Vi har begge bidt tænderne sammen og svedt og mast håret fladt under cykelhjelmen, vi har overvundet noget sammen. Og så sidder vi bagefter i netværket og kender hinanden på en helt anden måde. Vi har også oplevet smukke naturscenarier sammen, og vi har mestret at køre sammen som et hold i ens tøj med hensyn til god stil og regler,” siger Flemming Poulsen, som i øvrigt godt kunne tænke sig, at der kom flere kvinder med i netværket. Lige nu er der omkring 10% kvinder i Aarhus-netværket.
Flemming Poulsen understreger, at resultatet af netværket ikke ville blive det samme, hvis man blot cyklede et kvarters tid i en park inden mødet. ”Du skal ud og have to timer,” siger han. ”Du skal ud af konteksten og turde at vise dig frem i en stram T-shirt uanset faconen. Man er lidt ’nøgen’ i svedigt træningstøj, og man giver slip på alt, når man kører længere distancer. Alle kommer op i det røde felt. Netværket arrangerer også ture, som strækker sig over flere dage til bl.a. Alperne, Pyrenæerne og andre områder, man kender fra Tour de France. Som medlemmer har vi muligheden for at være med på både udenlandske og regionale ture flere gange om året. De ture giver et helt særligt samvær.”
Comwell er klubhuset
I Aarhus består netværket i Veleta af cirka 100 medlemmer. Typisk er der 30-35 stykker med hver gang. Men giver det virkelig mening at give sig selv så meget? Er det ikke lige lovlig lang tid at hive ud af en travl businesskalender? ”Der må jeg bare sige: Man er ikke med i lang tid, før man finder ud af, hvad det giver,” siger Flemming Poulsen. ”Mange vil jo gerne lære ham hoteldirektøren at kende. Et hotel er et fedt produkt. Det har alle brug for. Når jeg lægger ’klubhus’ til den faglige del, er det jo et indirekte salg. Og der er helt sikkert også meget læring med i samværet, fordi vi alle har ledelsesansvar, men på vidt forskellige måder. Hvis Comwell pludselig kommer med et skarpt tilbud, så er det hurtigt efterspurgt. Så vælger folk at holde fødselsdagen eller mødet her, fordi man kender direktøren.”
3 gode råd til business netværk
Kunne netværket mon lige så godt være bygget op over en hvilken som helst anden sport eller fælles hobby? Boule, tennis, filmklub, madlavning osv. Ja, det kunne det såmænd godt. Men spørger man Flemming Poulsen, hvad der kendetegner cykelfolket, så lyder svaret, at det er en overraskende høj grad af sympatiske mennesker, som holder af at cykle vejene tynde. ”Det er udadvendte mennesker og naturelskere med meget energi og glæde ved den friske luft. De er helt anderledes end dem, der for eksempel træner med vægte 5 gange om ugen,” siger han.
Ud fra sin erfaring har Flemming Poulsen tre gode råd i forhold til netværk, uanset hvilke fællesskaber netværket er bygget op over:
1. Det er vigtigt at bruge netværket aktivt og med fysisk kontakt. De andre skal ikke bare være navne og mailadresser på en hjemmeside.
2. Man skal kunne mestre, at small talk udvikler sig til noget andet og mere end netop small talk.
3. Nogle gange skal man hive sig selv lidt op. Det kan være svært at prioritere tiden. Men prioriteringen kommer klart lettere, når samværet er kombineret med en personlig interesse.
Man kan lære at cykle i grupper
Ifølge Flemming Poulsen kan man få en prøveaften, inden man melder sig ind i netværket. Det kan godt være, man ikke helt kan opfylde kravene i starten. Men det kan man komme til, hævder han. Blandt andet lærer man at gebærde sig i trafikken, når man kører i en stor gruppe. ”Man skal være 100% koncentreret. Men man behøver ikke at være vant til at cykle i grupper for at deltage. Det kan læres. Og vi kører typisk på tidspunkter, hvor der ikke er så meget trafik. Ingen af os har lyst til at genere nogen, og vi vil ikke være dem, der bliver skrevet eller talt dårligt om.”
Nu kunne man jo tro, at Flemming Poulsen fik sit cyklebehov opfyldt gennem netværket. Men han har endnu en glæde, som er at cykle helt alene i weekenderne. ”Weekendturen giver mig et lille frirum fra familielivet. Jeg kan lide eventyrlysten, og jeg kommer rundt i hele Østjylland og ser steder, jeg ellers aldrig ville opleve. På cykel har man en stor aktionsradius, og jeg tænker virkelig godt, mens jeg glider igennem naturen i 3-4 timer. Jeg får en nærmest meditativ oplevelse. Tiden forsvinder, det hele går i ét. Den zone er svær at finde ind i på en halv times joggingtur.”