Øl-sommelier

Ølsommelier på Comwell: Øl skal være et selvstændigt element i den gastronomiske rejse

patricia-ol-sommerlier1.jpg

Ekspert i øl byder på nye smagsoplevelser

Patricia Monsrud er en af de mange uddannede ølsommelierer på Comwells hoteller, og hun guider gæsterne på Comwell i Sorø til de bedste øloplevelser.

De seneste år er der kommet en del flere specialøl til på Comwells hoteller. For selvom malt, humle, gær og vand virker som fire simple ingredienser, danner de grundlag for en verden af ølkultur og smagsnuancer – og det har flere gæster fået øjnene op for.

Derfor er vi hos Comwell begyndt at uddanne ølsommelierer til vores hoteller, så det altid er muligt at tilbyde kompetent rådgivning, når gæsterne sætter sig i restauranten eller baren. En af dem er Patricia Monsrud, der arbejder som tjener og ølsommerlier på Comwell i Sorø. Hun mærker også den stigende efterspørgsel på nye ølvarianter.

”Jeg blev udlært tjener i 2016, og siden dengang er efterspørgslen på specialøl blevet meget større. Førhen var øludvalget småt, og det var ofte en classic, pilsner eller måske en mørkere øl, folk skulle have. Nu har vi et køleskab fyldt med specialøl, og vi har det også på haner,” fortæller Patricia Monsrud.

Til eksamen i øl

Det var Patricias Monsruds chef, der en dag prikkede hende på skulderen og spurgte, om det ikke var noget for hende at tage uddannelsen som ølsommelier. I sit hverv som tjener havde hun mest beskæftiget sig med vin, og hvordan de røde og hvide dråber spillede sammen med maden. Derfor var det også en helt ny verden, der åbnede sig, da hun takkede ja til tilbuddet og begyndte at udforske øllets mange nuancer.

”Det var virkelig spændende at opdage, hvor mange forskelle, der er på øl. Jeg kan rigtig godt lide nye udfordringer og at prøve kræfter med nye dele af gastronomien, så det var fedt at få lov til,” fortæller hun.

Uddannelsen foregik på Kold College i Odense over tre måneder, hvor Patricia Quist Monsrud og andre ølinteresserede blev ført gennem alle øllets processer og fik viden om, hvordan brygningen foregår både praktisk og teoretisk.

Til den afsluttende eksamen blev de testet i deres nye færdigheder med bl.a. teori, blindsmagninger og øllets samspil med gastronomien, husker Patricia Monsrud:

”Vi blev præsenteret for en ret, og så stod der en vogn klar med en masse forskellige øl. Så skulle man vælge den øl, man mente, passede bedst til, og argumentere for, hvorfor man valgte netop den.”

I løbet af uddannelsen prøvede de også kræfter med at brygge deres egen øl, som de skulle præsentere og fortælle om til den afsluttende eksamen.

”Vi blev blandt andet eksamineret i vores egen øl, hvor vi talte om, hvilken øltype vi havde brygget, og hvad vi evt. havde gjort forkert eller kunne forbedre. Det skægge ved øl er jo også, der kan ske en hel masse ting, man ikke kan forudse, når man arbejder med mikroorganismer.”

I marts 2022 kunne Patricia Monsrud kalde sig ølsommelier, og for hende har det været en enormt god oplevelse at blive klogere på øllets muligheder.

”Det er en virkelig fed uddannelse – især hvis man er glad for at lære nyt og få nye udfordringer.”

Øl og mad skal harmonere

Når gæsterne i dag træder ind i restauranten, er Patricia klar til at guide dem til den bedste mulige oplevelse. En god øl skal nemlig harmonere med maden, samtidig med at den skal være et selvstændigt element i den gastronomiske oplevelse.

”Når du tager en bid af din mad og skyller efter med øllen, så skal øllen falde sammen med retten. Hvis du for eksempel har en fed ret, så kan det være godt at komplimentere med en syrlig øl,” forklarer Patricia Monsrud, men tilføjer med et smil:

”Nogle kan selvfølgelig også godt lide at udfordre den forståelse. Det er også det, jeg godt kan lide ved faget. Det er hele tiden i udvikling, og der sker altid noget nyt.”

For Patricia Monsrud er det især følelsen af at kunne give gæsterne en ekstra god oplevelse ved at tilbyde dem en ølvariant, de ikke selv have tænkt på. Det oplevede hun allerede, da hun stod til sin første ølsmagning:

”Jeg er særligt interesseret i spontangæret øl, så det skulle de selvfølgelig smage. I selskabet sad især én person, som var enormt vidende om øl,” fortæller hun. ”Da han smagte øllen, blev han ellevild, og han elskede det virkelig. At give ham den oplevelse af spontangæret øl, som han aldrig havde smagt før, det var virkelig fedt.”

Derfor sætter Patricia Monsrud også altid en ære i at finde og præsentere den bedste øl til dem, hun serverer til.

”Det er så givende, når man kan guide gæsterne til den bedste løsning. Især hvis man har udfordret dem lidt og spurgt, om de ikke skal prøve noget nyt, hvis de for eksempel har bestilt en pilsner. Når de så går derfra med et smil, så bliver jeg virkelig glad og stolt.”

Mona_1.12.1.jpg

Sådan skaber Mona unikke mødeoplevelser

Mona Wieben har efter 15 år i Comwell Hotels en bred vifte af erfaring, som hun til dagligt bruger i sit arbejde som MeetingDesigner chef på Comwell Hvide Hus Aalborg og Comwell Rebild bakker. Udover at tage imod udfordringer med en stor ja-hat solidt plantet på hovedet, er Mona en chef, der inspirerer og opfordrer til at tænke ud af boksen.
Henrik Hjorth_1.jpg

Strategidirektør i Comwell, Henrik Hjorth, fylder 60 år

Den 10. april fylder Comwells strategidirektør, Henrik Hjorth, 60 år og mere end halvdelen af sit liv har han brugt hos Comwell. Det giver os anledning til en tur down momory lane. I Henriks optik skyldes de mange år i samme virksomhed de gode udviklingsmuligheder, der altid har været i Comwell.
Lykke.jpg

Ny hoteldirektør på Comwell Klarskovgaard

Danskejede Comwell Hotels byder i dag velkommen til Lykke Brinkløv, ny hoteldirektør på Comwell Klarskovgaard. Lykke Brinkløv vil med sin stærke branche- og ledererfaring stå i spidsen for at drive hotellet med særligt fokus på at skærpe dets profil i erhvervsmarkedet.