”Så ved folk, at jeg måske har brug for lidt ekstra tid og hensyn”

Solsikkesnoren blev et vigtigt redskab for Flemming­

I en svær periode i sit liv havde Flemming brug for ekstra støtte og særlige hensyn for at klare sig igennem dagen – og livet, faktisk. Rummeligheden og omsorgen fra de gode kolleger i Comwell hjalp ham igennem den svære tid, men også Solsikkesnoren var et vigtigt redskab i hverdagen til at vise, at han havde behov for at få taget lidt ekstra hensyn.

Februar 2023 var en svær tid for den dengang 31-årige tekniker hos Comwell Kolding, Flemming Blytækker. Flemming havde oplevet brudstykker af den svære følelse før, men aldrig havde knuden i maven været større.

Han havde det svært, men heldigvis lagde en af hans gode kolleger mærke til Flemmings humørskifte, og et opkald fra kollegaen satte gang i dét, der fik den 32-årige Flemming på ret køl igen.

”Min gode kollega ringede til mig, fordi han kunne mærke, der var et og andet galt. Han ringede om formiddagen og spurgte, om jeg var OK, hvilket jeg kort fejede hen. Senere den dag ringede jeg tilbage til ham for at fortælle, at nej, det var jeg faktisk ikke. Jeg havde tanker om ikke at have lyst til livet mere, og de tanker var ved at tage overhånd,” siger Flemming og fortæller, at tingene derefter gik slag i slag med læge og psykolog, og at den opmærksomme kollega ikke lod ham være alene fra opkaldet til det første lægebesøg, hvor Flemming fik konstateret en depression.

Opkaldet fra kollegaen endte altså med at vende den negative kurve for Flemming Blytækker. Og i den efterfølgende tid blev de to kolleger enige om at sende en ’godmorgen’-besked til hinanden hver morgen for at tjekke ind og være der for hinanden.

Flemming blev grebet på et vanskeligt tidspunkt i sit liv, og kollegaen satte gang i den proces, der har beriget Flemming med en Solsikkesnoren snor, der gør det muligt for ham at få taget ekstra hensyn, når han har en svær periode.

Ingen sætter spørgsmålstegn

Egentlig føler Flemming, at hans situation viser hvor stor en forskel, en Solsikkesnor kan gøre for mange forskellige mennesker.

Han har ikke en kronisk diagnose, men alligevel var hans periode med selvmordstanker og depression en invaliderende tid, hvor processen tilbage til hverdagen blev hjulpet på vej med muligheden for at vise omverdenen, at han havde brug for særlige hensyn.

”Der var mange tanker, der fyldte, så jeg havde ikke behov for at få 1000 informationer på én gang. Jeg skulle have en ting at vide ad gangen. Mens jeg var sygemeldt, kom og gik jeg også lidt, som jeg ville, og det var der ingen, der satte spørgsmålstegn ved. Jeg var stadig en del af holdet, men fik taget det svære ud af ligningen for en periode – bl.a. fordi, folk kunne se, at jeg havde Solsikkesnoren på,” siger han og fortsætter:

”Så vidste de, at der var nogle særlige hensyn, der skulle tages, og at jeg altid gerne ville hjælpe, men at jeg ikke nødvendigvis kunne. Det er virkelig betryggende, når du personligt har behov for det.”

Aflastende redskab i hverdagen

Flemming nåede kun at være sygemeldt en måned, før han begyndte at vende tilbage til arbejdet. I dag har han det meget bedre og går ikke nødvendigvis med Solsikkesnoren hver dag, men han har altid muligheden for at tage den på, hvis en svær periode igen skulle opstå:

”Det er meget invaliderende at have det svært mentalt. Det er noget, der kan komme og gå, og derfor er det fantastisk, at jeg har muligheden for at iføre mig den, hvis der skulle være behov for det,” fortæller han.

Den rummelighed, arbejdspladsen gav ham under sin sygdomsperiode, har i hans optik gjort, at han er kommet hurtigere tilbage, end hvis ikke han havde haft muligheden for at få taget ekstra hensyn:

”I vores branche har vi dagligt en kontaktflade med mange mennesker. Både i forhold til forskellige kolleger, men også gæsterne. Det er fedt, at jeg – og andre, der har behov for særlige hensyn – kan iføre os vores Solsikkesnor, og så ved de folk, vi møder, at vi måske har brug for lidt ekstra tid og hensyn,” siger Flemming og afslutter:

”Det er virkelig skønt at arbejde et sted, hvor der er plads til så mange forskelligheder. Der bliver taget hensyn til os som medarbejdere, men alle Comwells gæster kan også bare gå i receptionen og få en Solsikkesnor uddelt,” slutter Flemming.

PR-FOTO: T&N Hospitality Advisors
Fra venstre mod højre: Peter Schelde, CEO i Comwell Hotels og Jonas Giersing, CEO i SMILfonden.

Årets velgørenhedspartner på PULS 2024

Sammen er vi stærkest. Det beviser vores strategiske partnerskaber gang på gang. Comwells samarbejde med SMILfonden er ingen undtagelse. Derfor var det en stor glæde for os, at vi kunne overrække lidt ekstra støtte til vores gode partner under dette års PULS-konference arrangeret af TN Hospitality Advisors.
Christoffer Bredvig

Comwell sendte store dele af medarbejderne på uddannelse i årets første halvår

482 – så mange gange blev en uddannelse gennemført af Comwells medarbejdere i første halvår af 2024 via Comwell College. Det svarer til, at cirka halvdelen af hotelkædens fastansatte medarbejdere har gennemført en uddannelse. Herunder blandt andre elev-, ledelses- og ESG-relaterede uddannelser. Det store fokus på udvikling og uddannelse af medarbejdere er et led i Comwells bestræbelser på at skabe branchens mest attraktive arbejdsplads.
Christoffer Bredvig

Med i køkkenet på Comwell Copenhagen Portside: ”Mine råvarerester er mine kollegers guld – og vice versa”

Kreative tanker og en fælles forståelse for at alle må arbejde hen mod det samme mål, er nogle af de vigtigste ingredienser i Comwells kontinuerlige arbejde med at mindske madspild i køkkener-ne på Comwells hoteller og venues rundt omkring i landet. Og det er ingen undtagelse på kædens populære byhotel Comwell Copenhagen Portside. Her spiller de rette arbejdsgange og stærke samarbejdsevner en afgørende rolle i madspildskampen – også når der opstår udfordringer i for-bindelse med specifikke arbejdsgange, gæsters behov og lovgivninger.