Gastronomi

Kom med til de franske vinmarker i forårssolen

Ny vin og viden til hotellerne

Inspiration og ny viden var nøgleordene, da Comwells restaurantchefer sammen med hotelkædens samarbejdspartner gennem mange år, Østjysk Vinforsyning, drog på eksklusiv vinrejse til Frankrigs berømte Rhône-område. Med en velplanlagt rejseplan blev gruppen guidet gennem de betagende vinmarker fra Rhône i nord til Rhône i syd.

Et af turens hovedpunkter var en tur i det berømte vinområde Tain l'Hermitage, som hvert år tiltrækker tusindvis af vinelskende connaisseurs og turister fra hele verden. Her blev restaurantcheferne guidet gennem de smukke, grønne vinmarker med stop ved den legendariske La Chapelle-mark:

”Frankrig er fantastisk i foråret. Vinstokkene er endnu ikke så store, og der er en helt anden ro nu, end man fx oplever i området om sommeren,” fortæller restaurantchef på Comwell Borupgaard, Martin Renmælmo, som også fremhæver den efterfølgende masterclass ved Paul Jaboluet.

”Turen i de skrå vinmarker sluttede helt perfekt med eksklusiv smagning og masterclass ved Paul Jaboulet. Det gav os ny viden og forfinede vores kunnen. Og det kan vi tage direkte med hjem i restauranterne. Jeg har da også allerede udpeget en vin, der skal direkte på vinkortet på Borupgaard,” lyder det fra en smilende Martin Renmælmo.

Fællesskab og sparring

Og når alle Comwells restaurantchefer drager til Frankrig i samlet flok, er det ikke udelukkende for at indhente ny viden og inspiration om den vin, som Comwells restaurantgæster nyder godt af hver dag. Der er også en anden særlig og givende gevinst ved sådan en tur.

”Det sammenhold og den sparring, som vi får i gruppen her, er unik. Til daglig styrer vi hver vores restaurant ude på hotellerne. Ofte kører arbejdslivet bare med 180 km i timen. Men på en tur som den her, kan vi vende stort og småt – og så er det fantastisk at samles om en af vores fælles, store passioner. Nemlig god vin.”  

Fuldkommen gennemført oplevelse

Med smagsoplevelserne fra vinsmagningen hos Paul Jaboulet stadig dansende på tungen, gik turen videre til den lille franske by Orange. Her ventede gruppen en oplevelse udover det sædvanlige hos familieejede Château Maucoil. En informativ rundvisning i markerne og en udsøgt frokost i det fri gav restaurantcheferne et indblik i stedets rige historie og familiens ambitioner for Château Maucoil.

”Vi vandrede bogstavelig talt rundt i vinmarkerne med vin i glassene på druer høstet fra selv samme marker. Fuldkommen gennemført oplevelse. Imens lærte vi om områdets unikke jordbundsforhold, som ændrede sig markant meter efter meter. Forhold, som har stor indvirkning på resultatet af vinene,” lyder det fra Martin Renmælmo, som fortsætter.

”Det var en utrolig smuk formiddag. Og så har jeg sjældent mødt så gæstfri en familie, som den, der i dag driver Château Maucoil. Hele familien – både forældre og teenagebørn havde en rolle i livet på vingården – og det smitter, når man møder folk, der er så passionerede, om det de laver.”      

Den sydfranske by Marseille blev sidste stop på Comwells og Østjysk Vinforsynings vinrejse. Med hovederne fyldte af nye indtryk, viden, smagsoplevelser og socialt samvær sagde gruppen på gensyn til Rhône.

Vi spørger Martin Renmælmo på turens sidste rejsedag, om han er klar på en tur mere, og svaret kommer prompte fra restaurantchefen: ”Jeg er bestemt klar på endnu en vinrejse, men nu skal jeg lige have en god nats søvn. Og så kalder arbejdet i morgen. Men ja, jeg er spændt på, hvor turen går hen næste gang.”

”Så ved folk, at jeg måske har brug for lidt ekstra tid og hensyn”

I en svær periode i sit liv havde Flemming brug for ekstra støtte og særlige hensyn for at klare sig igennem dagen – og livet, faktisk. Rummeligheden og omsorgen fra de gode kolleger i Comwell hjalp ham igennem den svære tid, men også Solsikkesnoren var et vigtigt redskab til at vise, at han havde behov for at få taget lidt ekstra hensyn.
Christoffer Bredvig

Comwell sendte store dele af medarbejderne på uddannelse i årets første halvår

482 – så mange gange blev en uddannelse gennemført af Comwells medarbejdere i første halvår af 2024 via Comwell College. Det svarer til, at cirka halvdelen af hotelkædens fastansatte medarbejdere har gennemført en uddannelse. Herunder blandt andre elev-, ledelses- og ESG-relaterede uddannelser. Det store fokus på udvikling og uddannelse af medarbejdere er et led i Comwells bestræbelser på at skabe branchens mest attraktive arbejdsplads.
Christoffer Bredvig

Med i køkkenet på Comwell Copenhagen Portside: ”Mine råvarerester er mine kollegers guld – og vice versa”

Kreative tanker og en fælles forståelse for at alle må arbejde hen mod det samme mål, er nogle af de vigtigste ingredienser i Comwells kontinuerlige arbejde med at mindske madspild i køkkener-ne på Comwells hoteller og venues rundt omkring i landet. Og det er ingen undtagelse på kædens populære byhotel Comwell Copenhagen Portside. Her spiller de rette arbejdsgange og stærke samarbejdsevner en afgørende rolle i madspildskampen – også når der opstår udfordringer i for-bindelse med specifikke arbejdsgange, gæsters behov og lovgivninger.