Madspildspris går til Comwell Hotels

Kald os bare stræbere

Et stort arbejde med at reducere madspild i alle led i fødekæden. Med den begrundelse modtager Comwell Hotels den fornemme madspildspris ”Stræberen”. Prisen er stiftet af De Samvirkende Købmænd (DSK) og hylder mennesker og virksomheder, der gør en forskel i kampen mod madspild. 

”Det er altid en svær beslutning at skulle pege på kun én person eller virksomhed, der gør en forskel for at reducere madspild, når vi ser på de mange initiativer, der er rundt om i landet. Alligevel stikker Comwells arbejde ud fra mængden. Det gør det fordi, de – udover at være first movers - har arbejdet på at komme hele vejen rundt om emnet og involveret både produktionen, medarbejderne og omverdenen. Og særligt deres læring og uddannelse af medarbejdere og den involvering og holdindsats, det har skabt, har gjort et stort indtryk,” fortæller Jannick Nytoft, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd.

”Derudover har Comwell ivrigt delt deres erfaringer på en lang række af platforme, f.eks. gennem artikler, podcasts, paneldebatter, opskriftsbøger og videoer. Det er med til at sprede budskabet og tjener på alle måder til stor inspiration for andre – også uden for branchen. Det er derfor en stor fornøjelse og med stolthed, at vi i år overrækker madspildsprisen ”Stræberen” til en så værdig modtager og inspirator som Comwell Hotels,” udtaler Jannick Nytoft.

Prisen blev første gang uddelt i 2018, og blandt modtagerne er Stop Spild af Mad, Landbrug & Fødevarer, H.K.H Prinsesse Marie, Rema 1000 – og nu altså også Comwell Hotels.

Medarbejdernes dedikerede indsats

Med stor glæde kunne Comwells CEO, Peter Schelde, således tage imod prisen, overrakt af fødevareminister Jacob Jensen onsdag formiddag på Comwell Copenhagen Portside.

”Vi er meget stolte af at modtage den fornemme madspildspris og ser det som en stor anerkendelse af vores medarbejderes dedikerede indsats i arbejdet med madspild. Vi har gennem mange år arbejdet målrettet med at mindske vores madspild i Comwell og har også sat ambitiøse mål og igangsat mange tiltag, så vi hele tiden udvikler og forbedrer os. Vi måler kontinuerligt på madspild i vores køkkener, vi uddanner vores kokke til Green Chefs via vores egen nye uddannelse, og vi optimerer indkøb og råvareudnyttelse,” fortæller HR & Sustainability Direktør i Comwell, Mai-Britt Jensen, og understreger:

”At komme madspild til livs er dog ikke noget, vi som hotelkæde kan lykkes med alene. Det kræver fælles høje standarder og solide samarbejder på tværs af hele industrien.”

 

Fakta

Juryens begrundelsen for at vælge Comwell Hotels

Helt overordnet har Comwell optrådt som ”first movers” for en hel branche på madspildsområdet.  Comwell har med deres fokus på både produktion, medarbejdere og omverden sat madspild på dagsordenen indenfor hotel og restaurationsbranchen. Det er bl.a. sket ved madspildsmålinger, genanvendelse, portionsanretninger og ved at aftage datovarer og ukurante varer fra deres leverandører. Dertil kommer et særligt fokus på læring og uddannelse af medarbejderne, hvor man med hjælp fra eksperter har haft fokus på at lære om respekten for råvarer samt uddanne medarbejderne i madspild og råvareudnyttelse. Samtidig har Comwell ivrigt delt deres erfaringer til gavn for branchen og resten af omverden via bl.a. konferencer, oplæg, artikler, podcasts og paneldebatter samt opskriftsbøger, film og samarbejder på tværs - til stor inspiration for andre.

For yderligere information, kontakt:

Signe Kamper Kankelborg
PR- & Kommunikationschef
Comwell Hotels
+45 23328577 / skk@comwell.com

PR-FOTO: T&N Hospitality Advisors
Fra venstre mod højre: Peter Schelde, CEO i Comwell Hotels og Jonas Giersing, CEO i SMILfonden.

Årets velgørenhedspartner på PULS 2024

Sammen er vi stærkest. Det beviser vores strategiske partnerskaber gang på gang. Comwells samarbejde med SMILfonden er ingen undtagelse. Derfor var det en stor glæde for os, at vi kunne overrække lidt ekstra støtte til vores gode partner under dette års PULS-konference arrangeret af TN Hospitality Advisors.

”Så ved folk, at jeg måske har brug for lidt ekstra tid og hensyn”

I en svær periode i sit liv havde Flemming brug for ekstra støtte og særlige hensyn for at klare sig igennem dagen – og livet, faktisk. Rummeligheden og omsorgen fra de gode kolleger i Comwell hjalp ham igennem den svære tid, men også Solsikkesnoren var et vigtigt redskab til at vise, at han havde behov for at få taget lidt ekstra hensyn.
Christoffer Bredvig

Comwell sendte store dele af medarbejderne på uddannelse i årets første halvår

482 – så mange gange blev en uddannelse gennemført af Comwells medarbejdere i første halvår af 2024 via Comwell College. Det svarer til, at cirka halvdelen af hotelkædens fastansatte medarbejdere har gennemført en uddannelse. Herunder blandt andre elev-, ledelses- og ESG-relaterede uddannelser. Det store fokus på udvikling og uddannelse af medarbejdere er et led i Comwells bestræbelser på at skabe branchens mest attraktive arbejdsplads.