Insights

Grøn samarbejdspartner

Flere og flere vælger en grøn samarbejdspartner

Comwell Hotels har arbejdet målrettet med den grønne omstilling siden 2015 og er flere år i træk kåret som det mest bæredygtige hotel i Sustainable Brand Index Awards. En grøn profil betyder mere og mere, når virksomheder i dag skal vælge en professionel samarbejdspartner, når det gælder møder og overnatninger.

Ifølge danske forbrugere er Comwell Hotels herhjemme suveræn førende i kategorien ”hotel”, når det gælder bæredygtighed. Det er det hollandske analysebureau, SB Insight, der har lavet en omfattende brugerundersøgelse, hvor de har spurgt 7.400 danske forbrugere om deres viden og holdning til bæredygtighed inden for 16 forskellige kategorier. Comwell Hotels modtog derfor i april 2019 prisen ”Industry Leader 2019” for sit store arbejde med den grønne omstilling.

”I begyndelsen af 2019 fik vi foretaget en større kundeanalyse hos et analysebureau. Den fortæller os tydeligt, at bæredygtighed er blevet et væsentligt parameter, når virksomheder skal vælge en samarbejdspartner. Rigtig mange virksomheder har i dag revideret deres CSR-politik, så de nu forpligter sig til at vælge leverandører, der tænker i grønne baner. Det gør sig også gældende, når deres medarbejdere sendes af sted på møder, kurser og overnatninger,” siger salgsdirektør i Comwell, Michael Hansen

Det hele startede i køkkenet
Hotelbranchen opfattes ofte som en af de store syndere, når det kommer til bæredygtig drift. For Comwell startede den grønne omstilling i køkkenet tilbage i 2015, hvor der var fokus på madspild.

”I restaurationsbranchen er det en grundregel, at der altid skal være rigeligt med mad. Så når vi ryddede af efter frokostbuffeten, blev der smidt alt for meget mad ud. Det fik os til at sætte fokus på problemet, og snart blev en del af vores medarbejdere sendt på kursus i at undgå madspild, og vi begyndte at måle, hvor meget mad, der egentlig blev kasseret,” fortæller F&B-chef, Rasmus Rasmussen, fra Comwell Copenhagen Portside.

Selvom kurserne primært handlede om madspild, blev der også fokuseret på blandt andet emballage og bæredygtighed, og da FN vedtog de 17 verdensmål, nedsatte Comwell en styregruppe, der skulle arbejde målrettet på at gøre kæden mere bæredygtig. Alle tiltag blev samlet under overskriften ”Comwell Care”.

”Vi begyndte at se vores drift i et større perspektiv, så vi så på økologi, drikkevand, elforbrug og en masse andre ting. Første skridt var at begynde at måle vores forbrug, så vi kunne sammenligne resultaterne med hinanden,” forklarer Rasmus Rasmussen.

Fra 5% til 50% på bare tre måneder
Siden er det gået stærkt. Comwell har opnået imponerede resultater på ganske kort tid og har blandt andet fået Det Økologiske Spisemærke i bronze på alle hoteller – et arbejde der resulterede i, at den danske hotelkæde modtog Årets Økopris i 2017.

”I 2017 brugte vi kun 5% økologiske varer, i dag er vi oppe på næsten 50%. Det var vi faktisk bare tre måneder efter, at omlægningen blev sat i gang. Vi har desuden reduceret vores elforbrug med 20%, og vi arbejder hele tiden sammen med vores leverandører om at gøre det endnu bedre,” fortæller Rasmus Rasmussen.

Ifølge ham er det den sunde fornuft, der driver værket.

”Vi prøver hele tiden at tænke bæredygtighed ind i de ting, vi gør. Ved nybyggeri og renovering vælger vi bæredygtige materialer, vores vasketøj vaskes i regnvand, og når der skal købes nye møbler, vælger vi helst danskproducerede mærker med en god CSR-politik.”

Comwell par på tur

Mad og drikke
Når Comwell dækker op til hverdag og fest i deres restauranter, har de særligt fokus på at:

 • Tilbyde økologiske drikkevarer

 • Prioritere brugen af bionedbrydeligt engangsservice

 • Sikre miljøvenlig vask af duge, stofservietter, uniformer m.m.

Mere økologi og mindre madspild
I Comwells køkkener har de igangsat en række tiltag og opstillet mål for deres daglige arbejde. Det betyder blandt andet:

 • Det Økologiske Spisemærke i bronze på alle hoteller

 • Madspild er reduceret med 50%

 • Uddannelse af 1050 medarbejdere

 • Levering af økologiske grise og fritgående kvæg fra lokale naturområder

 • Lokale råvarer i sæson og fisk fanget i lokalt farvand

 • Øget mængden af grønt og mindre – med bedre – mængde af kød.

Lavere energiforbrug og miljørigtige kontorartikler
Comwells bæredygtighedsindsats omfatter også deres energiforbrug og indkøb af kontorartikler. Det betyder blandt andet:

 • El-, vand- og varmeforbrug reduceret med 20%

 • Indkøb af miljøcertificeret, dansk vindmøllestrøm

 • Lyskilder skiftet til lavenergi

 • Optimeret varmeregulering

 • Fokus på materialevalg i forbindelse med nybyggeri, renovering og indretning

 • Almindeligt papir udfases og overgår til genanvendelige og bionedbrydelige papirtyper

 • Digitale løsninger fremfor tryksager.

senkarriere.png

”Alderen er vores arbejdsstyrke”

Når tiden nærmer sig pensionsalderen, melder spørgsmål om fremtid, muligheder og begrænsninger i arbejdslivet sig for mange. Hos Comwell er alderen dog ingen hindring for at have karrieredrømme sent i livet – eller at følge dem. Heller ikke hos de tre tjenere, 65-årige Jørgen, 60-årige elev Ole eller 58-årige Helge.
CKO_Anne-Beth Madsby2.jpg

Comwell Kolding modtager pris for sit sociale ansvar

I Comwell Hotels går medarbejdere på arbejde hver dag for at gøre en forskel – en forskel for gæsterne og for hinanden. Et af de vigtigste fokusområder for arbejdskulturen i hotelkæden er at skabe et miljø, hvor der er plads til alle uden diskrimination. Comwell Kolding har netop høstet anerkendelse for et nærværende og imødekommende arbejdsmiljø fra Kolding Kommune med tildeling af prisen SammenomJOB.
Portræt_Mikkel Espensen.jpg

Jeg laver ærlig mad til madelskere

Den nye køkkenchef for Comwell i Holte er i fuld gang med at sætte Comwell Holte på det gastronomiske landkort. Opskriften er sublimt smagende retter med fokus på det grønne.