🇹undefined

🇹undefined

Insights

Grøn samarbejdspartner

Flere og flere vælger en grøn samarbejdspartner

Comwell Hotels har arbejdet målrettet med den grønne omstilling siden 2015 og er flere år i træk kåret som det mest bæredygtige hotel i Sustainable Brand Index Awards. En grøn profil betyder mere og mere, når virksomheder i dag skal vælge en professionel samarbejdspartner, når det gælder møder og overnatninger.

Ifølge danske forbrugere er Comwell Hotels herhjemme suveræn førende i kategorien ”hotel”, når det gælder bæredygtighed. Det er det hollandske analysebureau, SB Insight, der har lavet en omfattende brugerundersøgelse, hvor de har spurgt 7.400 danske forbrugere om deres viden og holdning til bæredygtighed inden for 16 forskellige kategorier. Comwell Hotels modtog derfor i april 2019 prisen ”Industry Leader 2019” for sit store arbejde med den grønne omstilling.

”I begyndelsen af 2019 fik vi foretaget en større kundeanalyse hos et analysebureau. Den fortæller os tydeligt, at bæredygtighed er blevet et væsentligt parameter, når virksomheder skal vælge en samarbejdspartner. Rigtig mange virksomheder har i dag revideret deres CSR-politik, så de nu forpligter sig til at vælge leverandører, der tænker i grønne baner. Det gør sig også gældende, når deres medarbejdere sendes af sted på møder, kurser og overnatninger,” siger salgsdirektør i Comwell, Michael Hansen

Det hele startede i køkkenet
Hotelbranchen opfattes ofte som en af de store syndere, når det kommer til bæredygtig drift. For Comwell startede den grønne omstilling i køkkenet tilbage i 2015, hvor der var fokus på madspild.

”I restaurationsbranchen er det en grundregel, at der altid skal være rigeligt med mad. Så når vi ryddede af efter frokostbuffeten, blev der smidt alt for meget mad ud. Det fik os til at sætte fokus på problemet, og snart blev en del af vores medarbejdere sendt på kursus i at undgå madspild, og vi begyndte at måle, hvor meget mad, der egentlig blev kasseret,” fortæller F&B-chef, Rasmus Rasmussen, fra Comwell Copenhagen Portside.

Selvom kurserne primært handlede om madspild, blev der også fokuseret på blandt andet emballage og bæredygtighed, og da FN vedtog de 17 verdensmål, nedsatte Comwell en styregruppe, der skulle arbejde målrettet på at gøre kæden mere bæredygtig. Alle tiltag blev samlet under overskriften ”Comwell Care”.

”Vi begyndte at se vores drift i et større perspektiv, så vi så på økologi, drikkevand, elforbrug og en masse andre ting. Første skridt var at begynde at måle vores forbrug, så vi kunne sammenligne resultaterne med hinanden,” forklarer Rasmus Rasmussen.

Fra 5% til 50% på bare tre måneder
Siden er det gået stærkt. Comwell har opnået imponerede resultater på ganske kort tid og har blandt andet fået Det Økologiske Spisemærke i bronze på alle hoteller – et arbejde der resulterede i, at den danske hotelkæde modtog Årets Økopris i 2017.

”I 2017 brugte vi kun 5% økologiske varer, i dag er vi oppe på næsten 50%. Det var vi faktisk bare tre måneder efter, at omlægningen blev sat i gang. Vi har desuden reduceret vores elforbrug med 20%, og vi arbejder hele tiden sammen med vores leverandører om at gøre det endnu bedre,” fortæller Rasmus Rasmussen.

Ifølge ham er det den sunde fornuft, der driver værket.

”Vi prøver hele tiden at tænke bæredygtighed ind i de ting, vi gør. Ved nybyggeri og renovering vælger vi bæredygtige materialer, vores vasketøj vaskes i regnvand, og når der skal købes nye møbler, vælger vi helst danskproducerede mærker med en god CSR-politik.”

Comwell par på tur

Mad og drikke
Når Comwell dækker op til hverdag og fest i deres restauranter, har de særligt fokus på at:

  • Tilbyde økologiske drikkevarer

  • Prioritere brugen af bionedbrydeligt engangsservice

  • Sikre miljøvenlig vask af duge, stofservietter, uniformer m.m.

Mere økologi og mindre madspild
I Comwells køkkener har de igangsat en række tiltag og opstillet mål for deres daglige arbejde. Det betyder blandt andet:

  • Det Økologiske Spisemærke i bronze på alle hoteller

  • Madspild er reduceret med 50%

  • Uddannelse af 1050 medarbejdere

  • Levering af økologiske grise og fritgående kvæg fra lokale naturområder

  • Lokale råvarer i sæson og fisk fanget i lokalt farvand

  • Øget mængden af grønt og mindre – med bedre – mængde af kød.

Lavere energiforbrug og miljørigtige kontorartikler
Comwells bæredygtighedsindsats omfatter også deres energiforbrug og indkøb af kontorartikler. Det betyder blandt andet:

  • El-, vand- og varmeforbrug reduceret med 20%

  • Indkøb af miljøcertificeret, dansk vindmøllestrøm

  • Lyskilder skiftet til lavenergi

  • Optimeret varmeregulering

  • Fokus på materialevalg i forbindelse med nybyggeri, renovering og indretning

  • Almindeligt papir udfases og overgår til genanvendelige og bionedbrydelige papirtyper

  • Digitale løsninger fremfor tryksager.

Madspildspris overraekkes til Comwell Hotels

Madspildspris går til Comwell Hotels

Et stort arbejde med at reducere madspild i alle led i fødekæden. Med den begrundelse modtager Comwell Hotels den fornemme madspildspris ”Stræberen”. Prisen er stiftet af De Samvirkende Købmænd (DSK) og hylder mennesker og virksomheder, der gør en forskel i kampen mod madspild.

Comwell er aktuel med ny uddannelse: ’Green Chef’

Den danskejede hotelkæde Comwell Hotels har – som led i koncernens ambitiøse ESG-plan – lanceret en uddannelse for Comwells kokke. Uddannelsen hedder Green Chef. Første hold af kokke har netop gennemført begge moduler med stor succes. Green Chef har fokus på optimal råvareudnyttelse, mindre madspild og flere planterige retter, som Comwell arbejder fokuseret med, og som i høj grad drives af medarbejderne i de enkelte hotelkøkkener. Det kræver et højt fagligt niveau hos alle.

En motiveret koks mad smager bedst

Kom med Comwells køkkenchefer på tur, når de hiver tre dage ud af kalenderen og sammen tager ud i det ganske land for at eksperimentere med nye, planterige smagsoplevelser.